Zwangerschapsklachten 2017-12-28T15:00:51+00:00

ZWANGERSCHAPSKLACHTEN

Zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid is een veel voorkomend verschijnsel in het eerste trimester van de zwangerschap. Het heeft te maken met het feit dat je hormoonhuishouding een nieuwe balans moet zoeken. Op het moment dat de placenta in aanleg aanwezig is, zakt de misselijkheid en krijg je je eetlust terug.
Drie tips tegen misselijkheid:
 • Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog voordat je je bed uit komt. Vraag je partner een kopje thee en een beschuitje te brengen. Of zet �s avonds iets klaar, zoals een cracker, rijstwafel of een krentenbol.
 • Eet regelmatig. Neem bijvoorbeeld een boterham of fruit tussen de maaltijden door.
 • Drink voldoende, zeker als je vaak moet overgeven. Het is niet erg als je wat afvalt door de misselijkheid.

Het is van belang om bij aanhoudend braken en niets kunnen eten en drinken contact op te nemen met de praktijk zodat we je urine extra kunnen controleren. Aan je urine kunnen we zien of je lichaam nog over genoeg reserves beschikt.

Moeheid

Moeheid is een veelgehoorde klacht in het eerste trimester van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat zij de hele dag kunnen slapen. Dit komt door hormonale veranderingen. Soms is bloedarmoede de oorzaak. Geef toe aan de vermoeidheid en rust daar waar het kan.

Bloedverlies

Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap kan diverse oorzaken hebben. Veelal is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf. In de helft van de gevallen is er sprake van een miskraam. Dit gaat meestal gepaard met flinke menstruatieachtige pijn.
Een voorbeeld van een vaak voorkomende, onschuldige oorzaak van bloedverlies vroeg in de zwangerschap is de ingroei (innesteling) van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Ook zijn de haarvaatjes van de baarmoedermond gevoeliger dan buiten de zwangerschap, waardoor er sneller een onschuldige bloeding kan ontstaan na geslachtsgemeenschap of bijvoorbeeld (harde) ontlasting.Vaginaal bloedverlies later in de zwangerschap kan ook meerdere oorzaken hebben. We vinden het prettig dat je het bloedverlies bewaart, zodat we het kunnen beoordelen als we jou en de baby controleren. Zo kunnen we een betere inschatting maken van de situatie en de juiste vervolgstappen nemen.Indien je helderrood bloedverlies in de zwangerschap hebt, is het belangrijk dat je direct telefonisch contact met ons opneemt op het dienstmobielnummer.

Buikpijn

Je kunt allerlei verschillende soorten buikpijn ervaren in de zwangerschap. Pijn die meer in je liezen zit en kortdurend van aard is, heeft vaak te maken met de oprekking van je banden. Bandenpijn kan soms heftige steken geven. Bandenpijn is gelukkig onschuldig en verdwijnt vanzelf weer als je banden zich hebben aangepast aan de groei van je baarmoeder.

Het feit dat je darmen wat langerzamer gaan werken in de zwangerschap en je ontlasting wat moeizamer verloopt, kan ook maken dat je soms wat last van je darmen hebt. Dit kan ook buikpijn geven.

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door een blaasontsteking. Merk je dat je kleine beetjes uit kunt plassen of dat je een vervelend gevoel ervaart tijdens het plassen. Laat dan de urine controleren op een ontsteking bij je huisarts.

Buikpijn kan ook het gevolg zijn van ‘harde buiken’. Harde buiken worden veroorzaakt door de spieren van de baarmoeder die af en toe samentrekken. Naarmate je dichterbij de uitgerekende datum komt, kun je meer last krijgen van harde buiken. Ook kunnen ze dan gevoeliger worden.

Op het moment dat de buikpijn met rust en warmte niet afneemt, neem dan altijd contact met ons op via de dienstmobiel.

Moeizame ontlasting

Veel vrouwen merken dat de verandering in hormonen ook van invloed is op de stoelgang en obstipatie kan veroorzaken. Je darmen gaan wat langzamer werken en doordat de baarmoeder groter wordt, worden de darmen aan de kant gedrukt en komen in de knel te zitten. Drink genoeg water of cafeïnevrije thee. Probeer zo weinig mogelijk koffie te drinken. Koffie werkt vaak wel wat laxerend, maar te veel cafeïne is niet goed voor de baby.
Eet daarnaast vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten en fruit. Wanneer je ’s ochtends als je opstaat begint met het drinken van een glas lauw water en het eten van een kiwi kun je vaak wat beter naar het toilet. Ook voldoende beweging zorgt voor een betere stoelgang.

Spataderen en aambeien

Spataderen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Blijven ze daarna nog zichtbaar dan zijn er mogelijkheden om ze te laten verwijderen.
Tips:
 • Zorg dat je regelmatig beweegt.
 • Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen.
 • Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen omhoog te leggen.
 • Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

Aambeien
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van de bloedvaten. Dit gebeurt ook in de bloedvaten rond de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen aambeien door obstipatie (harde ontlasting) en een toenemende druk van de baarmoeder op je bloedvaten vaker voorkomen.

Het krijgen van aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling is niet altijd te voorkomen. Wel kan het soepel houden van de ontlasting de klachten beperken. Het is dan ook belangrijk om voldoende te drinken, goed te bewegen en vezelrijk te eten. Fruit zoals pruimen, kiwi’s en peren zorgen voor een betere stoelgang.

Wanneer je last hebt van aambeien kunnen koude kompressen gebruikt worden om de pijn te verlichten. Op de praktijk kun je Curanol krijgen. Dit is een middel wat speciaal voor zwangeren en kraamvrouwen is ontwikkeld. Het is op plantaardige basis en kan dus geen kwaad voor jou of de baby.

Tijdens de zwangerschap zullen de aambeien niet verdwijnen, maar Curanol verzacht de pijn of de jeuk. Meteen na de bevalling kun je de Curanolzalf in combinatie met de Curanoltabletten gaan gebruiken, zodat de aambeien sneller zullen verdwijnen.

Maagzuur

Door het zwangerschapshormoon progesteron verslapt de spier tussen de slokdarm en de maag. Bovendien is de hoek tussen de maag en slokdarm minder scherp waardoor het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht kan komen. Aan het einde van de zwangerschap kan de druk van de baarmoeder tegen de maag ook zorgen voor brandend maagzuur. Vooral ’s avonds na het eten en ’s nachts als je in bed ligt, kun je hier last van hebben.

Adviezen die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn:

 • Eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden.
 • Vermijd sterk gekruid of vet eten.
 • Drink geen koolzuurhoudende dranken.
 • Melk, vanillevla of een pepermuntje kunnen maagzuur verminderen.
 • Probeer rechtop te zitten zodat er meer ruimte in de buikholte komt.

Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch last houden van brandend maagzuur, dan zijn er meerdere middelen bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Rennie, Antagel of Gaviscon.

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap zijn alle organen meer doorbloed, waaronder ook de geslachtsorganen. Hierdoor komt er meer vocht vrij in de klieren van de vagina wat kan zorgen voor toenemende afscheiding. Draag katoenen ondergoed en maak niet te vaak gebruik van inlegkruisjes.

Indien de afscheiding niet meer helder of wit van kleur is of wanneer je last hebt van jeuk kan er sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Deze kan goed behandeld worden, ook tijdens de zwangerschap.
Mocht je bovengenoemde klachten hebben of twijfel je, dan is het verstandig om door de huisarts te laten controleren of er sprake is van een infectie.

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan. Vaak is het alleen jeuk op de buik en borst, wat te maken heeft met het oprekken van de huid. Probeer dan niet te krabben en houdt de huid vet met créme. Mentolgel of calendulazalf helpen vaak ook om de jeuk wat te verminderen.

Soms kan de jeuk ook op het hele lichaam aanwezig zijn, of specifiek op de handpalmen en voetzolen. Dit kan een aanwijzing zijn dat de zwangerschapshormonen stuwing van de lever veroorzaken. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht die de jeuk veroorzaken. Mocht hier sprake van zijn dan is dit aan te tonen met bloedonderzoek.

Mocht je jeukklachten hebben, dan is het goed dit altijd bij ons aan te geven. Wij kunnen dan bepalen of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.