serotiniteit 2017-12-28T14:55:26+00:00

SEROTINITEIT

De uitgetelde datum is verstreken zonder dat er iets is gebeurd. En nu? Gemiddeld gezien worden eerste kindjes een aantal dagen na de uitgetelde datum geboren. Omdat het een gemiddelde is, zijn er natuurlijk altijd kinderen die eerder komen, maar soms ook later. Ben je 42 weken of langer zwanger, dan spreekt men van serotiniteit.

In Nederland mag je afwachten tot maximaal 42 weken zwangerschap. Wel wordt de conditie van moeder en kind wat vaker gecontroleerd. Hiervoor maken we tussen 41 en 41+3 weken een afspraak bij de gynaecoloog. In het ziekenhuis wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby en wordt er met de echo gekeken of er nog voldoende vruchtwater is.
Wanneer uit een van deze onderzoeken blijkt dat de conditie niet meer optimaal is, dan is dat een reden om de bevalling kunstmatig op te wekken. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Wanneer alle controles goed zijn, zal er besproken worden hoe je zelf tegenover inleiden staat. Wil je graag wat eerder dan bij 42 weken ingeleid worden of wil je liever afwachten tot de bevalling spontaan begint?

Vaak mag je, vanaf 41 weken, zelf kiezen wanneer je ingeleid wilt worden. Houd er bij het nemen van een beslissing rekening mee dat je met een inleiding iets forceert waar je lijf blijkbaar nog niet klaar voor is. Anders zou de bevalling al begonnen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de bevalling gecompliceerder verloopt en je mogelijk langer in het ziekenhuis moet liggen dan wanneer je afwacht tot de natuur zelf de stap zet. Zolang de controles goed zijn en je de baby goed voelt bewegen, kun je rustig afwachten tot je 42 weken bent.

Soms beslist de gynaecoloog wanneer er ingeleid gaat worden, omdat dat voor jou of de baby beter is op dat moment. Je hebt dan weinig keus omdat er sprake is van een medische reden.

Strippen

Als je bevalling op zich laat wachten en je langer dan 41 weken zwanger bent, dan bestaat de mogelijkheid om de bevalling een ‘zetje’ te geven door middel van strippen.

Strippen is het loswoelen van de vliezen die tegen de baarmoedermond aan liggen. Op deze manier komen er prostaglandines vrij die ervoor zouden kunnen zorgen dat je weeënactiviteit krijgt. Uit onderzoek is bewezen dat de kans om te bevallen na het strippen toeneemt. Soms kan eenmalig strippen net het zetje in de goede richting zijn, anderzijds blijkt uit studies ook dat het soms meerdere malen moet gebeuren met een interval van 48 uur willen het resultaat geven.

Voordelen:
Door het strippen neemt de kans op het ontstaan van weeënactiviteit toe waardoor je eerder kunt bevallen dan 42 weken. Je kunt dan misschien toch nog gewoon onder onze begeleiding bevallen in plaats van ingeleid te worden in het ziekenhuis.

Nadelen:

  • wel buikpijn of flinke harde buiken, maar geen weeënactiviteit of voldoende ontsluiting
  • bloedverlies
  • het breken van de vliezen

Het is wel belangrijk dat er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt voordat een verloskundige je zal strippen.

Voorwaarde:

  • We hebben te maken met een gezonde zwangerschap.
  • Bedenk wel dat als we je gaan strippen terwijl er op dat moment andere aanstaande moeders aan het bevallen zijn, je het risico loopt dat de bevalling door een andere verloskundige gedaan moet worden.
  • Het is jouw keuze. Strippen hoeft niet, het mag!

Als je vragen hebt, stel ze gerust!

Alternatieve methoden

We krijgen vaak de vraag of je als zwangere zelf nog dingen kunt doen om de bevalling op te wekken. Er zijn een aantal alternatieve methoden die we hieronder zullen bespreken. Belangrijk om te weten is, dat de werking van onderstaande ‘natuurlijke weeënopwekkers’ niet wetenschappelijk is bewezen. Het blijft altijd de vraag of de bevalling zonder deze hulpmiddelen ook niet gewoon op gang zou zijn gekomen.

Beweging
Blijf bewegen! Op tijd rust nemen is natuurlijk belangrijk, maar een stevige boswandeling kan je lijf mogelijk een zet geven om de bevalling te laten starten.

Vrijen
Als je een orgasme hebt, trekken de spieren van je baarmoeder samen en komt het hormoon oxytocine vrij. De combinatie van deze samentrekkingen en het vrijkomen van oxytocine kan tot weeën leiden. Oxytocine kan ook vrijkomen als je tepels worden geprikkeld.
Sperma van je partner maakt de baarmoedermond soepel en zacht. In sperma zit het hormoon prostaglandine. Dit hormoon komt ook in je lichaam vrij als je gestript wordt. Bovendien ontspan je als je gevreeën hebt. Die ontspanning kan genoeg zijn om de bevalling te laten beginnen.

Homeopathie
Homeopathie is een natuurlijke manier om te genezen. Dat betekent dat je lichaam op een natuurlijke manier wordt gestimuleerd om zichzelf te genezen. Bij problemen of als het ‘niet lekker loopt’ tijdens weeën, de bevalling en in de kraamtijd, kan vanuit de homeopathie veel gedaan worden. We hebben een goed contact met een homeopaat uit Tilburg en omstreken. Als je hiervoor openstaat, kunnen we vanuit deze samenwerking snel schakelen om je te helpen.
www.homeopaat-info.nl/tilburg

Voetreflexmassage
Volgens de voetreflexologie zitten alle drukpunten in je lichaam ook in je voeten. De drukpunten in je voeten zijn verbonden met je spieren en organen. Als je deze punten masseert, ontspannen de spieren en organen in je lichaam. Zo verdwijnt spanning uit je lichaam en kan er weer energie door je lichaam stromen. De massage kriebelt niet, en doet geen pijn. Het is ontspannend, en geeft nieuwe energie. Vrouwen geven aan minder stress te ervaren en rustiger te slapen. Je lichaam wordt gestimuleerd om zelf te gaan werken en zichzelf te genezen. Dit alles kan ervoor zorgen dat je lichaam klaar is om te bevallen.
www.voetreflex-info.nl/tilburg

Acupunctuur
Volgens de acupunctuur zit er een balans in je lichaam. Die balans kan verstoord zijn. Door acupunctuur kan die balans worden hersteld en dat kan je ontspanning geven. Dit kan er dan voor zorgen dat je lichaam klaar is om te gaan bevallen.
Je krijgt hele dunne naaldjes in je lichaam. Deze naaldjes worden op bepaalde energiebanen geprikt. De meeste mensen voelen het prikje vaak niet eens. Wel kan het zijn dat je de energiestromen voelt, omdat deze beginnen te werken zodra de naaldjes op bepaalde punten in je lichaam worden geplaatst.
www.acupunctuur-tilburg.nl
www.tilburgacupunctuur.nl
www.acupunctuurpraktijknieuwlands.nl

Inleiden

Er zijn verschillende manieren waarop de bevalling ingeleid kan worden. Een bevalling kan ingeleid worden met behulp van een ballonkatheter, een vaginale prostaglandinegel of middels het breken van de vliezen.
De keuze van hoe de bevalling wordt ingeleid is afhankelijk van de rijpheid van de baarmoedermond en hoe eventuele eerdere bevallingen verlopen zijn. De rijpheid van de baarmoedermond wordt bepaald aan de hand van inwendig onderzoek.Een onrijpe baarmoedermond voelt nog lang en stug aan. Dit noemen we een ‘staande portio’ (portio is het medische woord voor baarmoedermond.) Vaak is er dan ook nog geen ontsluiting.

Ballonkatheter
Bij een onrijpe baarmoedermond kan de inleiding plaats vinden met behulp van een ballonkatheter (de zogenaamde ‘Foley’ katheter). Dit is een dun buigzaam slangetje met aan het eind een ballon die met water wordt gevuld. De katheter wordt in de baarmoedermond ingebracht. Het doel is om de portio rijp te maken waarna de vliezen gebroken kunnen worden.

De ballon blijft in principe minimaal 1 nacht, tot maximaal 36 uur zitten. Als na 36 uur het gewenste resultaat niet is bereikt, wordt de ballon verwijderd en zal de gynaecoloog het verdere beleid met jullie bespreken.

Prostaglandinegel
In plaats van een ballonkatheter te plaatsen kan de gynaecoloog er ook voor kiezen om prostaglandinegel te gebruiken. De gel wordt diep in de vagina, bij de baarmoedermond, ingebracht.

Nadat de gel is ingebracht blijf je 30 minuten tot één uur op bed liggen, zodat de gel goed opgenomen kan worden. De gel bevat medicatie die de rijpheid van de baarmoedermond bevordert. Na 6 uur wordt beoordeeld of de vliezen gebroken kunnen worden. Als er geen duidelijke veranderingen zijn en de conditie van het kindje het toelaat, krijg je een tweede dosis gel toegediend. Wanneer de gel niet voor voldoende rijping zorgt, zal de gynaecoloog bekijken hoe de bevalling op een andere manier kan worden ingeleid.

Om vliezen te kunnen breken, is het nodig dat je al wat ontsluiting hebt en de baarmoedermond dun is. Het breken van de vliezen gebeurt met behulp van een soort haaknaaldje, waarmee de vliezen worden doorgeprikt (net als het doorprikken van een ballon). Hier voelen zowel jij als de baby niks van. Wel voel je wat warm water langs je billen lopen. Meestal wordt dan meteen een draadje (schedelelektrode) op het hoofdje van de baby geplaatst om de harttonen zo goed mogelijk te registeren.

Wanneer de baarmoedermond soepel, verweekt en iets open is spreken we van een rijpe, ‘verstreken portio’. Na het breken van de vliezen gaat je lichaam een hormoon aanmaken dat zorgt voor weeënactiviteit. Is er na één uur onvoldoende weeënactiviteit, dan zullen de weeën opgewekt worden door middel van een infuus met daarin oxytocine. Oxytocine is het hormoon dat weeën stimuleert.