Kraambedbegeleiding 2017-12-28T14:51:34+00:00

KRAAMBEDBEGELEIDING

Kraamzorg

Nederland is uniek als het gaat om kraamzorg. Tijdens het kraambed krijg je als vrouw ondersteuning van de kraamzorg. Over het algemeen blijft een kraamverzorgster ongeveer acht dagen na de bevalling. De kraamverzorgster leert jou en je partner jullie zoon en/of dochter te verzorgen en helpt jou bij de voeding. Verder doet zij verschillende controles bij zowel moeder als kind om zo te kunnen zien of het herstel en de ontwikkeling goed verlopen.

De verloskundige

De eerste week na de bevalling blijven wij eindverantwoordelijk voor de zorg voor moeder en kind. We komen in de kraamweek dan ook meerdere malen op huisbezoek.
Over de begeleiding die we geven in jouw kraambed kun je uitgebreid lezen in: Ons werk als verloskundige in het kraambed.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte van jullie kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie zoon of dochter. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden.
De hielprik maakt duidelijk of een kind een of meer zeldzame erfelijke ziektes heeft. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt. Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van een kind dat ouders meedoen met het onderzoek.

In de kraamweek krijgt jullie kind ook een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of jullie kind goed genoeg hoort om te leren praten.

Tijdens het spreekuur wordt de folder ‘Screeningen bij pasgeborenen’ uitgereikt, waarin je meer kunt lezen over de hielprik en de gehoortest.