Extreme misselijkheid 2017-12-28T14:49:10+00:00

EXTREME MISSELIJKHEID (HYPEREMESIS GRAVIDARUM)

Tijdens de zwangerschap komt het zwangerschapshormoon HCG vrij. Dit veroorzaakt de misselijkheid. Je lichaam moet even wennen aan de nieuwe situatie. Ook je stofwisseling verandert. Meestal is de ergste misselijkheid verdwenen bij 15-16 weken. Tip: Eet en drink dingen die je lekker vindt. Zorg dat je kleine beetjes eet en je maag gevuld blijft

Bij 0,5% tot 2% van de zwangerschappen hebben vrouwen last van ernstige en langdurige misselijkheid die gepaard gaat met extreem veel overgeven. Dit noemt men Hyperemesis Gravidarum (HG). Normaal functioneren is dan niet makkelijk of soms zelfs onmogelijk. Deze vrouwen zijn waarschijnlijk extreem gevoelig voor de zwangerschapshormonen. HG kan leiden tot veel gewichtsverlies en uitdroging. Op het moment dat er sprake is van HG kan er indien noodzakelijk medicatie voorgeschreven worden door de huisarts of gynaecoloog om de klachten te verminderen. In bepaalde situaties kan het nodig zijn om opgenomen te worden in het ziekenhuis, waar via een infuus met vocht en/of medicatie uitdrogingsverschijnselen bestreden worden.
Adviezen en tips

Zorg voor controle
Moet je erg veel overgeven of ben je meer dan 3 kg afgevallen, neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts. Zij kunnen controleren of je aan het uitdrogen bent (er zitten dan zogenaamde ketonen in je urine; je urine is donkerder en je moet weinig plassen).

Eten en drinken

 • Eten zelf is lastig, maar erover praten, lezen of de geur ook. Maak dit duidelijk aan je omgeving, dan kunnen ze er rekening mee houden.
 • Hoe moeilijk het ook is, probeer de hele dag door kleine beetjes te drinken.
 • Probeer op een moment dat je je iets beter voelt zachte dingen te eten: een beetje Brinta (bevat foliumzuur), halve perziken uit blik, waterijsjes (perenijsjes bijvoorbeeld), stukjes banaan, thee met een beetje suiker, Extran.
 • Het is mogelijk dat de misselijkheid als het ware ‘stabieler’ wordt en je overdag op kunt blijven. Dan kan tussendoor op kauwgom kauwen heel even verlichting bieden.
 • Foliumzuur of speciale vitaminepillen voor zwangere vrouwen zijn soms lastig door te slikken en binnen te houden. Probeer ze in te nemen met een hapje vanillevla.
 • Rond de 20 weken kan het minder erg worden. Dan werken de ‘standaardtips’ voor vrouwen die ‘gewoon’ misselijk zijn wellicht wel. Zoals voor het opstaan half liggend een beschuitje eten en een beetje thee drinken.

Gebit
Als je veel moet overgeven kan dit je tandglazuur aantasten. Poets niet meteen na het overgeven je tanden, want dan is het glazuur juist zachter door de zuren. Spoel je mond alleen met water en poets een paar uur later je tanden

Mentaal

 • Het hebben van extreme misselijkheid is zwaar, je voelt je misschien misdeeld en onbegrepen. Je hoeft niet vol te houden dat zwanger zijn leuk moet zijn. ‘Genieten’ met extreme miselijkheid is ‘anders genieten’.
 • De mentale kant van extreme misselijkheid mag niet worden onderschat. Je leeft niet op een normale manier naar de geboorte van je kind toe. Het is normaal dat je niet zozeer aan de baby denkt, omdat je alleen maar bezig bent met: hoe kom ik deze dag door. Ben je mentaal wat wankel, vraag dan om hulp. Praten met een maatschappelijk werkster of de verloskundige kan opluchten.
 • Vechten tegen de misselijkheid helpt niet, probeer een manier te vinden om het feit dat je deze zwangerschapsziekte hebt te accepteren.
 • Heb je een keer een goede dag, maak dan niet al je energie in een keer op. Probeer het te doseren.
 • Na de bevalling is de misselijkheid direct verdwenen, maar let goed op jezelf de eerste maanden, want je energiepeil is al behoorlijk aangetast door het lange ziek zijn. Schakel voldoende hulp in huis in en pak je rustmomenten waar je kan.

Er is een steunpunt op internet: www.steunpunthg.nl. Is lezen niet mogelijk op dit moment, vraag dan je partner of een familielid wat nuttige informatie op te zoeken op deze website. Er staat een magazine online dat je kan downloaden, met verhalen van vrouwen die ook HG hebben. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent.