De Bevalling 2017-12-28T14:48:36+00:00

DE BEVALLING

Bevallen is een van de meest unieke gebeurtenissen in een mensenleven.
We voelen ons als verloskundigen dan ook altijd weer vereerd dat we daarbij aanwezig mogen zijn. Wij zullen er alles aan doen om je bevalling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. We vertellen wat we doen, waarom we dingen doen en wat het beoogde effect of resultaat zal zijn. Het hele baringsproces is een pittige klus. We zullen je coachen daar waar nodig en je partner overal bij betrekken. Schroom niet om het te zeggen als er dingen zijn die je graag zou wensen. Bij ons kan en mag veel, maar we moeten wel verantwoorde zorg kunnen geven aan jou als barende en de veiligheid van jullie (nog) ongeboren kindje staat voorop.

Je mag onder begeleiding van een verloskundige bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.
Als er eerder tekenen zijn dat de bevalling mogelijk begonnen is, bel ons dan direct!

Strikt genomen zijn voorweeën nog geen onderdeel van de bevalling. Voorweeën voelen aan als pijnlijke harde buiken die nog niet met echte regelmaat komen. Het kan zijn dat deze samentrekkingen van de baarmoeder een aankondiging zijn van het begin van de bevalling, maar vaker zie je dat het weer helemaal stopt. Voorweeën en weeën kun je van elkaar onderscheiden door een warme douche of bad te nemen. Door de ontspanning van je spieren zwakken voorweeën af, terwijl weeën juist doorzetten.
Voorweeën heb je gelukkig niet helemaal voor niets. De baarmoederhals is tijdens je zwangerschap ongeveer 3 cm lang. Door de voorweeën verkort de baarmoederhals; verstrijken noemen we dat. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting en je kunt de slijmprop verliezen.
Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kunnen voorweeën zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen, mooi meegenomen dus! De bevalling is pas echt gestart bij regelmatig terugkerende weeën. Bij je eerste kindje begint het ontsluiten vaak pas als de weeën regelmatiger en krachtiger worden.

Beginnende weeën, de latente fase
Het onderscheid tussen voorweeën en beginnende weeën wordt duidelijk als je merkt dat de samentrekkingen van de baarmoeder elkaar steeds sneller opvolgen, de samentrekkingen steeds langer duren en steeds pijnlijker worden.
Het gaat beginnen!
De latente fase is de fase van 0 tot 4 cm ontsluiting. De weeën komen regelmatig, maar duren vaak wat korter dan een minuut. Je kunt ze nog goed opvangen en krijgt genoeg pauze tussendoor om even bij te komen. Probeer nog wat afleiding te zoeken. Vooral bij een eerste kindje ervaren vrouwen dit als een langdurig stuk van de bevalling.
Beval je van een tweede of volgende kindje, bel ons dan op tijd! Je herkent de echte weeën en weet meteen: ‘O ja, zo voelde het!’

Ontsluitingsweeën, de actieve fase
De weeën nemen nu in kracht toe. Ze komen steeds vaker, zo elke 3 tot 5 minuten en houden een volle minuut aan. Bij je eerste kindje komt de ontsluiting nu echt goed op gang. De actieve fase begint bij zo’n 3 tot 4 cm ontsluiting. Heb je flinke weeën en ongeveer 4 cm ontsluiting, dan kun je rekenen op ongeveer één centimeter vordering per uur.
De weeën worden in deze fase pijnlijker en je hebt je volle concentratie nodig om ze op te vangen.
Heb je een zwangerschapscursus gedaan? Gebruik dan de ademhalingstechnieken die je daar geleerd hebt. Wanneer het je even niet lukt, helpen wij je natuurlijk!

De laatste centimeter
Je hebt nu 9 cm ontsluiting en nog maar 1 cm te gaan. Die ene centimeter ervaren veel vrouwen als de lastigste van de bevalling. Deze fase noemen we ook wel de wanhoopsfase. Je weeën zijn nu zo hevig, ze volgen elkaar in hoog tempo op en je kunt al wat persdrang ervaren. Het is belangrijk te blijven zuchten tot er volledige ontsluiting is (10 cm). Uiteraard zijn wij er om je door dit laatste stukje heen te loodsen.
Gelukkig duurt het nu niet lang meer voor je kunt gaan persen.

Persweeën, de uitdrijving
Als je volledige ontsluiting hebt en het hoofdje is ver genoeg ingedaald in je bekken, mag je starten met persen tijdens de weeën.
Als dit je eerste bevalling is, moet je rekenen op gemiddeld een uur persen. Je kunt het gevoel hebben dat het helemaal niet opschiet. Bij elke wee kom je weer een stapje verder, maar na de wee zakt het hoofdje iets terug. Dit is normaal en zorgt ervoor dat het weefsel langzaam oprekt.
Bij een tweede of volgend kindje gaat dit vaak véél sneller, gemiddeld 15 minuten maar soms zijn twee persweeën al genoeg.

Aan het einde van de persfase zien we een stuk van het (achter)hoofdje van je kindje in je vagina. Dit is het moment om goed te luisteren naar de instructies van de verloskundige. We laten het hoofdje zo rustig mogelijk geboren worden om de kans op inscheuren zo klein mogelijk te houden.
Zodra het hoofdje geboren is volgen de schouders en het lichaampje. We leggen je kindje direct lekker op je borst.
Na de geboorte mag jij of je partner de navelstreng doorknippen. De baby en jij voelen hier niets van. Ondertussen bepalen wij de Apgar-score van jullie kindje. Dit zijn 5 items die wat zeggen over de conditie van de baby. Voor elk item kan de baby 2 punten scoren, maximaal een 10 dus. We geven deze scores na 1, 5 en 10 minuten.

Nageboorte
Je kindje ligt lekker warm bij jou (of bij je partner), maar je bent er nog niet helemaal. De placenta (moederkoek) en vliezen moeten nog geboren worden. Kort na de geboorte van jullie kind krijg je een injectie in je bovenbeen, die er aan bijdraagt dat de placenta los gaat laten en het bloedverlies beperkt blijft. Meestal komt de placenta binnen 15 minuten na de geboorte van je kindje. Om de placenta geboren te laten worden moet je een keer flink meepersen.
Daarna nemen we de tijd om je te hechten als dat nodig is. Hierbij maken we gebruik van verdovende medicatie. De baby krijgt zijn of haar eerste (borst)voeding en we gaan jullie kindje helemaal nakijken en wegen voordat hij of zij voor het eerst in de kleren gaat.

De eerste acht dagen na de bevalling zal de kraamverzorgster overdag bij jullie thuis zijn om te helpen met de verzorging van jullie kindje en te assisteren bij de voedingen. Zij is er ook om eventuele problemen op te sporen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen het kraambed door te brengen in een kraamhotel. Dan heb je dag en nacht ondersteuning van een kraamverzorgende. Wij komen geregeld langs om controles te doen en te horen hoe het met jullie gaat. Wij zijn medisch gezien eindverantwoordelijk voor jullie gezondheid in het kraambed. Verder komt de wijkverpleegkundige op de vijfde dag langs om de hielprik en de gehoorscreening te doen. Soms komt de huisarts kennismaken met zijn of haar nieuwe patiëntje. Aan het eind van het kraambed wordt de zorg voor jullie baby overgedragen aan het consultatiebureau. Zij nemen zelf contact met jullie op om kennis te maken.

Bloedverlies
Bij bloedverlies met de hoeveelheid van een menstruatie, moet je ons meteen bellen en gaan liggen. Bewaar je maandverband zodat we dit ook zelf kunnen beoordelen.